Små tips för er att tänka på inför fotograferingen

Inför fotograferingen

Vi bestämmer tillsammans lämplig plats att hålla fotograferingen på, jag letar ständigt efter nya vackra miljöer att fota i men har såklart mina egna små smultronställen. Ni kan själva välja vilken typ av miljö som passar er familj bäst - är det vid Mälaren, i skogen eller på en böljande äng? Har ni egna önskemål kring val av plats försöker jag självklart tillgodose dessa om det är möjligt. 


När vi har bokat in dag och tid för vår fotografering skickar jag en faktura på bokningsavgiften, denna avgift återbetalas vid avbokning fram till 14 dagar efter bokning, och kom ihåg att du alltid har möjlighet att boka om din fotografering till ett nytt datum vid sjukdom eller hastigt uppkomna förhinder*. Eftersom vi bor i underbara Sverige kan det såklart även hända att vi inte har vädret på vår sida och då bokar jag om till ett nytt datum som passar er. 


Rätt förutsättningar

Planera för att alla inblandade under fotograferingen ska ha fått sina basala behov tillgodosedda innan ni kommer till mig, trötta och hungriga personer blir aldrig lika bra på bild som mätta och glada - och du, glöm inte bort toalettbesök!


Inför en en fotografering med barn - förbered dem på vad som kommer att ske, prata positivt om hur roligt ni kommer att ha och peppa upp varandra. Visa gärna en bild på mig och tala om att jag kommer att ta kort på er.

Jag kommer ge en liten present till barnen efter fotograferingen (oftast något enklare pyssel och något ätbart beroende på ålder), hör gärna av er om barnen har någon allergi som jag behöver veta om.


Klädval

Att välja kläder till en fotografering kan ibland kännas överväldigande, eftersom man så gärna vill att resultatet ska bli bra. Jag har därför skapat en liten guide som hjälp och stöd till er. Redan innan fotograferingen vill jag att ni funderar på vilka väggar hemma hos er eller nära och kära som ni kommer vilja hänga förstoringar på - att välja färger som passar in och kompletterar inredningen kan vara en bra start. Jag rekommenderar även att ni börjar med att bestämma kläder till den i sällskapet som är svårast att klä(till exempel den som har starkast egen vilja) och sedan utgå från dessa plagg vid valen till resten av gänget. Här kommer också lite generella tips från mig:


Att föredra:

  • Jordnära och naturliga nyanser
  • Enhetlig färgskala
  • Lager på lager
  • Textur, exempelvis stickat, denim, spets och volanger
  • Kom också ihåg att även skor kommer att synas på bild, välj därför neutrala skor som passar stilen på kläderna.


Undvik gärna:

  • Svart och kritvitt
  • Väldigt mörka nyanser
  • Skarpa kulörer
  • Plagg med stora tryck, mönster eller text - dessa har en tendens att dra fokus från personen


Ni väljer såklart helt själva vilka kläder ni vill ha på er fotografering, men neutrala kläder i liknande färgskala ger ett lugnare intryck, passar bättre in i naturmiljöer och låter din familj hamna i fokus. Vid kallare väder är flera lager med ull närmast kroppen oslagbart, och behåll gärna halsduk, vantar och mössa på för riktigt mysiga och stämningsfulla foton.


Det absolut viktigaste när det gäller valet av kläder är dock enkelt - klä er i plagg som ni gillar och framförallt som ni känner er bekväma i. Trivs inte du eller barnet i klänning? Skippa det! Tycker 4-åringen att helknäppt skjorta är jobbigt, välj något annat. Och den där urfina tröjan i ull som kliar lite - nej den är nog inte optimal vid vår fotografering.

Om barnens kläder blir smutsiga av bus, är det också bra med ett extra ombyte som också följer era färgval.


Vill du använda spraytan eller brun utan sol, var försiktig! Fläckigt resultat kan förstärkas på bild. Så gå till en salong eller gör det ett par dagar innan fotograferingen.


Efter fotograferingen

Ungefär 5-10 arbetsdagar efter fotograferingen skickar jag er en länk till bildgalleriet för att ni ska kunna göra ert urval. I detta galleri finns alla bilder från fotograferingen som inte är suddiga, innehåller konstiga miner eller är dubbletter i färdigredigerad version. Oftast levereras ca 30 bilder i ett galleri.

När ni har gjort ert urval skickar jag en länk till ett nytt galleri där de valda bilderna finns att ladda ner i två format, ett högupplöst för framkallning och förstoring och ett webbupplöst anpassat för bästa resultat i sociala medier. Därefter skickar jag även en slutfaktura om ni väljer att köpa till fler filer än de som ingår i bokningskostnaden.

Jag fotar i ett format som kallas för RAW, det innebär att bilderna direkt från kameran ser lite tråkiga ut men med rätt redigering förvandlas till magi! Därför delar jag aldrig med mig av några originalfiler - men lita på att ni får alla russinen i kakan i högupplöst format redo för framkallning och förstoring.


Tveka inte på att höra av dig till mig om du har några frågor eller är sugen på att boka din fotografering nu!*Särskilda villkor gäller för minifotograferingar, kontakta gärna mig om du har funderingar

Theresé Thörne, fotograf i Bålsta

Follow me on Instagram