"Gyllene timmen" - vad är det?


Du har kanske hört uttrycket "golden hour" - eller på svenska gyllene timmen någon gång och undrat vad som egentligen menas? Detta är helt enkelt vad man kallar den första timmen efter soluppgång och den sista timmen innan solnedgång, då är ljuset från solen som varmast och mjukast och det är när solen står sådär lågt som vi kan trolla fram de mest magiska motljusbilderna på en fotografering. Men även timmarna innan solnedgång kan fungera bra om man väljer en plats med jämn skugga där solen kan lysa igenom. Bilderna här nedan är exempel på foton tagna ca 2 - 2,5h före solnedgång i Juni.

Varför det kan vara värt att rucka på rutinerna även för de små:


Som mamma till två små själv har jag full förståelse för hur viktigt det är med rutiner för små barn, men om det är möjligt: låt barnen vila en extra stund och ladda med lite extra energi så kan det vara värt att boka en fotografering kring deras normala läggdags eller tillochmed senare, det går aldrig att få samma magiska ljus när solen står högre - även om man såklart kan få fina bilder fler timmar på dygnet. Min erfarenhet är också att barnen tycker det är kul att göra något nytt och sällan visar sig trötta under en fotografering(men ni kanske får kämpa lite med läggdags efteråt när jag har busat upp dem ;)) Ett fåtal gånger på året - kanske julafton, nyårsafton och midsommar brukar iallafall mina barn få vara vakna längre än normalt så varför inte addera en årlig fotografering till den listan?


Eftersom solen går ner senare under den varma årstiden infaller också gyllene timmen senare under sommaren vilket kanske inte alltid är helt optimalt för en fotografering med barn - men då har jag ett toppentips: boka istället er fotografering under hösten eller våren när solen går ner redan sent på eftermiddagen!


"Blue hour"


Timmen efter att solen har gått ner kallas istället för blue hour - blåa timmen - och under denna tid kan man istället fånga magiska pastellfärgade himlar - extra fint vintertid tycker jag och dessutom mer praktiskt då än att boka en fotografering efter 22.00 på sommaren! ;)

Så vad tänker du - kan det vara värt att låta

hela familjen vara vakna längre för en fotografering?