Men hjälp! Hur ska vi klä barnen till en vinter- eller julfotografering?


Först och främst vill jag ge mina viktigaste tips:

  1. Se till att barnen är bekväma - hoppa över kliande plagg och tvinga inte på någon en klänning eller en stel skjorta om hen inte brukar ha det eller är bekväm i det.
  2. Klä barnen efter väder, nu under den kallare årstiden så är det bra att jobba med flera lager och allra helst ett underställ i ull närmast kroppen


Okej nu har vi grunden lagd, och har bara det roliga kvar! Jag har som ni kanske redan vet jobbat många år i en Lindexbutik, bland annat genom att styla skyltdockor och bygga inspirerande häng i butiken. Förutom denna erfarenhet har jag även privat ett brinnande(snudd på ohälsosamt) intresse för barnkläder. Jag vill därför i det närmaste kalla mig själv för expert på området! Att jobba i olika lager och med de små detaljerna är dessutom kanske det roligaste jag vet, och detta är ju helt rätt säsong för det!


Generella tips:

  • Leta efter naturnära nyanser - dessa plagg utgör basen i outfitsen
  • Välj sedan en eller flera kickfärger från samma färgfamilj som adderar mer personlighet till era bilder
  • Stickat! Till vintern och julen är stickat alltid ett säkert kort då strukturen ger liv i bilderna och blir vacker på bild. Extra spännande blir det att välja stickade byxor eller varför inte en klänning istället för den klassiska tröjan?
  • Detaljer, detaljer, detaljer - en enkel tröja blir genast roligare om den är i ett våfflat material eller har fina knappar, en klänning med volang eller krage ger mer djup i bilden och att vika upp byxben och ärmar lite slarvigt gör mycket mer för helhetsintrycket än man tror!
  • Jobba med lager på lager! En kofta blir pricken över i:et över skjortan och ett par enkla jeans med en fin stickad tröja blir extra intressant tillsammans med en mysig halsduk.


Här kommer några tips på plagg som går att få tag på i butik nu:

Bland det värsta jag vet är att "tvingas" köpa plagg till ett visst tillfälle som sedan bara blir liggande långt bak i garderoben. Därför satsar jag gärna på mer neutrala färger även till jul och adderar bara en tomteluva för den rätta julkänslan! Setet ovan med stickad kjol och tröja har jag spanat in och att kunna använda plaggen både ihop och separat är ett perfekt exempel på hur man kan få större användning för dem. Älskar även syskonmatchningen här där den rutiga klänningen knyter ihop de övriga färgerna på ett subtilt sätt!


Jul behöver inte betyda tomterött! Vinröda nyanser är minst lika fina och ger både ett lite mer modernt intryck och gör även plaggen lite mer användbara - iallafall för mig som vägrar julrött efter annandagen🙈


H&M är även experter på att låta plagg återkomma säsong efter säsong - den vinröda klänningen här ovan köpte jag redan förra året till Ella och jag är rätt säker på att den passar även i år, både klimat- och plånboksvänligt!

Theresé Thörne, fotograf i Bålsta
Theresé Thörne, fotograf i Bålsta

Newbie är för många ett självklart val med fina överdelar till både stora och små, och vill man köra klassiska tomteplagg till de minsta är Kappahls set i velour ett hett tips!

Och så ett sista tips!

Glöm inte accessoarerna!


Ett par härliga sockor som sticker fram ur kängorna, gosiga vantar, mössa med pälsdetaljer eller en tubhalsduk kan verkligen lyfta era julkort och maxa myskänslan! Vill man dessutom vara julig fast lite diskret så måste jag tipsa om att Liewood har magiska tomteluvor i år, hur fin är inte denna gröna?


Vi har tidigare köpt fina stickade luvor på både H&M och Kappahl så håll utkik där också närmaste veckorna!