Tycker du att det är svårt att veta hur du ska tänka kring att matcha kläder till hela familjen?


Ingen fara - jag hjälper dig! Inför din fotografering skickar jag både en guide med lite tips kring saker att tänka på(och undvika!) och länkar till Pinterest för inspiration. Känner du dig fortfarande osäker efter det så hjälper jag dig gärna att sätta ihop en bra matchning med plagg ni redan har hemma genom ett videmöte eller att du skickar mig bilder - du har med andra ord ingenting att oroa dig för!


Detta kanske du redan hade koll på men här kommer igen - mina bästa grundtips:


Ni väljer såklart helt själva vilka kläder ni vill ha på er fotografering, men neutrala kläder i liknande färgskala ger ett lugnare intryck, passar bättre in i naturmiljöer och låter din familj hamna i fokus. Vid kallare väder är flera lager med ull närmast kroppen oslagbart, och behåll gärna halsduk, vantar och mössa på för riktigt mysiga och stämningsfulla foton. En annan aspekt att fundera över är om ni har någon speciell placering i hemmet i åtanke för förstoringar - välj då en färgskala som passar bra in med övrig inredning.


Att föredra:

  • Jordnära och naturliga nyanser
  • Enhetlig färgskala
  • Lager på lager
  • Textur, exempelvis stickat, denim, spets och volanger
  • Kom ihåg att även skor kommer att synas på bild, välj därför neutrala skor som passar stilen på kläderna, men om vädret tillåter rekommenderar jag att ni är barfota!


Undvik gärna:

  • Svart och kritvitt
  • Väldigt mörka nyanser
  • Skarpa kulörer
  • Plagg med stora tryck, mönster eller text - dessa har en tendens att dra fokus från personen


Det absolut viktigaste när det gäller valet av kläder är dock enkelt - klä er i plagg som ni gillar och framförallt känner er bekväma i. Trivs ni inte i klänning? Skippa det! Tycker 4-åringen att helknäppt skjorta är jobbigt, välj något annat. Och den där urfina tröjan i ull som kliar och sticks - nej den är nog inte optimal just vid fotograferingen.

Okej - nog snackat om det, här kommer utlovad inspiration! (PS. alla plagg finns i butik nu!)

Håll en gemensam färgskala - det behöver inte vara exakta nyanser men försök att hålla nere antalet olika kulörer - detta ger ett mer harmoniskt intryck!


Herr: Kappahl

Övre barn: H&M

Under barn: Pomp de Lux

Dam: Bubbleroom(denna klänning finns även i mitt utlåningsbibliotek - en riktig favorit!)

Inspiration familjefotografering Bålsta

Låt ett mönstrat plagg utgöra basen i färgskalan och låt övriga familjemedlemmar plocka upp de olika färgerna!


Herr: Kappahl

Dam: Ellos

Barn 1: Pomp de Lux

Barn 2: Kappahl

Therese Thörne Familjefotograf i Bålsta, inspiration

Ett annat tips är att låta en person sticka ut i en kontrasterande färg medan övriga har en gemensam färg som bas, gult och grönt funkar ypperligt för detta!


Herr: Kappahl

Barn 1: H&M

Dam: Na-kd

Barn 2: Pomp de Lux

Välj en kickfärg! Till en i övrigt neutral färgskala är det fint att låta några plagg sticka ut - och syrénlila är kanske den mest perfekta färgen i världen?!


Dam: H&M

Herr: Kappahl

Barnen: Pomp de Lux

Blanda färger i samma färgfamilj! Dova och dämpade färger matchas fint tillsammans med en neutral bas i from av vitt och denim.


Herr: Kappahl

Barn 1: Pomp de Lux

Dam: Na-kd

Barn 2: Pomp de Lux

DEt var allt för denna gång!


Kram, Theresé - din familjefotograf i Bålsta